0519 542442 info@fysioameland.nl

De manueel therapeut heeft de expertise om manipulaties en specifieke bewegingen uit te voeren met gewrichten. Het voordeel hiervan is dat de positieve effecten van die techniek vaak direct merkbaar zijn. U kunt bij voorbeeld direct uw nek beter draaien en uw rug soepeler bewegen. Dit zijn de voorwaarden voor een optimaal herstel.

Bij manuele therapie wordt gebruik gemaakt van specifieke mobilisatie/manipulatie technieken, soms is hierbij een knappend geluid hoorbaar.

De meeste mensen ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk.

Wat doet een manueeltherapeut?

De manueeltherapeut richt zich op het stellen van een diagnose en het behandelen van functiestoornissen van het bewegingsapparaat in het algemeen en de wervelkolom in het bijzonder. Belangrijk hierbij is een uitgebreid gesprek om een inventarisatie te maken over de aard van de klachten en de oorzaak.

Is er sprake van een trauma of is er een overbelasting van bepaalde structuren waardoor er een andere verhouding van rollen en glijden in het gewricht ontstaat. Bij manuele therapie staat in eerste instantie het gewricht centraal in het blijven bestaan van klachten. Door de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen en hierna de belasting langzaam te verhogen kan dit het herstel bevorderen en helpen herhalingen te voorkomen.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed.

Hierbij kunt U denken aan:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • tennis elleboog klachten
  • enkel en knie klachten
  • heup (artrose)klachten
  • rugklachten hoog in de rug met de rib wervel verbindingen
  • lage rugklachten.
  • bepaalde vormen van duizeligheid.

De opleiding:

De opleiding Manueel therapie (SOMT) is een 3 jarige post HBO/master opleiding die je na je opleiding fysiotherapie kunt volgen.

De beroepsorganisatie:

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut.

De verwijzing:

Een manueeltherapeutisch consult kan rechtstreeks bij ons plaatsvinden (DTF) of op verwijzing van de arts of specialist.

Er zijn wettelijke tarieven voor manuele therapie. De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars vergoed indien u aanvullend verzekerd bent. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Bekijk voor meer informatie over de NVMT en geregistreerde manueel therapeuten de sites: www.nvmt.nl, en www.somt.nl.

Info en contact
U kunt zich aanmelden door contact op te nemen met onze praktijk. U kunt zich ook direct bij ons inschrijven.