0519 542442 info@fysioameland.nl

HCFS staat voor Hoog Cervicale Functiestoornis (voorheen KISS of KIDD). Het niet behandelen van deze gestoorde gewrichtsfuncties betekent dikwijls blijvende problemen in de schoolleeftijd, zoals ‘schoolhoofdpijn’ , concentratie- stoornissen, driftbuien en een verstoorde ontwikkeling van de motoriek. Een speciaal opgeleide manueel therapeut kan dit soort klachten verhelpen / voorkomen!

HCFS is een storing van de biomechanica ter hoogte van de overgang van de halswervels naar de schedel. Deze functiestoornissen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat het nekje zwaar belast wordt tijdens de bevalling.

De nek is bij baby’s een uiterst complex en gevoelig gebied en wordt gebruikt bij het oprichten van het hoofdje, het handhaven van het evenwicht en het bepalen van de houding. Als hier een stoornis optreed, bijvoorbeeld doordat de nekwerveltjes een foutieve stand hebben, dan veroorzaakt dat abnormale rek op banden, kapsels en spieren. Bovendien krijgen de hersenen foutieve informatie met als mogelijk gevolg problemen met bewegen en de houding (toenemend scheef hoofdje). Daarnaast veroorzaakt de foutieve stand vaak pijn bij bewegen van de nek en/of hoofdpijn (huilbaby). Een HCFS heeft veelal maar een kleine lichamelijke oorzaak, maar zonder juiste behandeling soms langdurige en nare gevolgen.

Kenmerken
• het kind huilt en/of spuugt veel en slaapt slecht
• het hoofdje wordt naar 1 kant gedraaid en staat vaak scheef 
• het kind heeft een sterke neiging tot overstrekken van het ruggetje
• problemen bij voeden en/of overmatig spugen
• huilen bij het aan- en uitkleden
• het kind wil niet op de buik liggen
• het ruggetje is door spierspaning scheef (scoliose)
• het schedeltje kan scheef groeien
• asymmetrisch bewegingspatroon.
• slechte ontwikkeling van de motoriek.
• koude handjes en voetjes.
• kind wil niet opgepakt en geknuffeld worden.
Meestal is er sprake van een combinatie van meerdere hiervoor beschreven symptomen.

De behandeling
Een HCFS therapeut is een manueel therapeut die de opleiding HCFS heeft afgerond. Tijdens deze opleiding krijgt de manueel therapeut les in het behandelen van baby’s en kleine kinderen. De behandeling is ongevaarlijk en bestaat meestal uit corrigerende bewegingen aan nek en/of bekken (er wordt niet gemanipuleerd (gekraakt) maar de technieken zijn zeer zacht. Vaak is het resultaat na een tot vier behandelingen (in een tijdsbestek van ongeveer 2 maanden) merkbaar. De a-symmetrische zuigeling (voorkeurshouding), reageert veelal heel goed op de behandeling. Bij behandeling van zuigelingen en kinderen zal ook altijd de Kinderfysiotherapeut geconsulteerd worden. Dit, omdat deze een zeer uitgebreide kennis heeft van de ziekteleer bij kinderen en omdat deze uitgebreide oefenstof heeft waarmee ze de ouders kan adviseren. 

Herhaling
Soms ziet men, dat het kindje toch weer in lichte mate een scheef nekje krijgt, of wanneer het gaat kruipen één beentje niet gebruikt, of helemaal niet wil kruipen. De a-symmetrie kan dan zowel weer in het nekje als in bekken waar te nemen zijn. Wanneer de ouders dit opmerken, dan is het zinvol opnieuw een afspraak met uw manueeltherapeut of kinderfysiotherapeut te maken. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts of onze praktijk.

Verwijzing, kosten en vergoeding
Zie verwijzingen/vergoedingen voor de actuele informatie.

Door wie?
Manueeltherapeut Winfred de Boer is gespecialiseerd in deze behandeling voor jonge kinderen. Hij staat ook geregistreerd in het HCFS register en is bevoegd HCFS-therapeut.

Info en contact
U kunt zich aanmelden door contact op te nemen met onze praktijk. U kunt zich ook direct bij ons inschrijven.